Tips

De mooiste tuinplanten voor beginners 

Tuinieren is een prachtige en bevredigende bezigheid. Toch moet je ooit beginnen met deze hobby, wellicht zonder ervaring. Het kan een beetje overweldigend zijn, bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste planten. Voor beginners is het slim om te starten met eenvoudig te onderhouden planten die weinig zorg nodig hebben. Hieronder is een lijst met de top 10 mooiste tuinplanten voor beginners te bekijken. Perfect om je tuinavontuur te starten!

Lavendel

Lavendel is niet alleen prachtig om te zien: het heeft ook een heerlijke geur. Deze vaste plant gedijt goed in zonnige omstandigheden en vereist weinig onderhoud. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een weelderige groei en houdt de plant compact.

Geraniums

Geraniums zijn kleurrijke bloeiers die gemakkelijk te kweken zijn in zowel de volle grond als in potten. Ze zijn bestand tegen verschillende omstandigheden en bloeien gedurende de hele zomer. Met hun variëteit aan kleuren voegen geraniums een levendig tintje toe aan elke tuin.

Zonnebloem

Zonnebloemen zijn de zonnestralen van de tuin. Ze gedijen in volle zon en zijn een opvallende toevoeging aan elke buitenruimte. Zonnebloemen trekken ook bijen en vogels aan, waardoor ze een levendige keuze zijn voor beginners.

Vlijtig liesje

Vlijtig Liesje is een schaduwtolerante eenjarige plant die overvloedige bloemen produceert in verschillende kleuren. Ideaal voor die delen van de tuin waar direct zonlicht beperkt is, voegt het vlijtige Liesje een vleugje frisheid toe.

Akelei

Akelei is een meerjarige plant met unieke bloemen in verschillende kleuren. Het gedijt in halfschaduw en trekt kolibries aan. Akelei is robuust en vereist minimaal onderhoud.

Sedum

Sedum, ook wel bekend als hemelsleutel, is een droogtetolerante vetplant die weinig verzorging nodig heeft. Met zijn succulente bladeren voegt het textuur en interesse toe aan de tuin.

Daglelies

Daglelies zijn sierlijke bloemen die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Ze zijn winterhard en vereisen weinig onderhoud. Regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen bevordert een langere bloeiperiode.

Phlox

Phlox is een kleurrijke vaste plant met geurige bloemen. Het gedijt goed in de zon en trekt vlinders aan. Phlox is een opvallende toevoeging aan elke bloementuin.

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat niet alleen heerlijk is in de keuken, maar ook een aantrekkelijke en aromatische toevoeging aan de tuin vormt. Het gedijt goed in de volle zon en vereist minimale verzorging.

Vaste planten

Vaste planten zijn een must voor elke beginnende tuinier. Deze planten komen jaar na jaar terug en vereisen minder zorg dan eenjarige planten. Voorbeelden van deze vaste tuinplant zijn Hosta’s, Salie en Rudbeckia. Ook haagplanten of klimplanten zijn hiervoor geschikt. 

Genieten van je tuin

Deze top 10 mooiste tuinplanten voor beginners zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook gemakkelijk te onderhouden. Door te beginnen met deze veelzijdige planten in je tuin, tover je het om tot een prachtige plek. Hierdoor kan je genieten van de geneugten van tuinieren. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button