Tips

Hoe milieuvriendelijk is een overheaddeur?

Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden in verschillende sectoren, waaronder de bouw- en industriebranche. Ook bij overheaddeuren speelt duurzaamheid een steeds grotere rol.

In deze blog bekijken we hoe duurzaam overheaddeuren eigenlijk zijn en welke aspecten van invloed zijn op hun milieuvriendelijkheid. Van materialenkeuze tot energie-efficiëntie, ontdek hoe overheaddeuren bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

Materialen

De gebruikte materialen bij de productie van overheaddeuren hebben een directe invloed op hun duurzaamheid. Steeds vaker worden duurzame materialen zoals gerecycled staal en aluminium met een laag energieverbruik gebruikt. Deze materialen verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen en minimaliseren de ecologische voetafdruk. Het is belangrijk om te kiezen voor overheaddeuren die zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen.

Isolatie

Een goede isolatie van overheaddeuren is niet alleen belangrijk voor temperatuurregeling, maar ook voor energiebesparing. Goed geïsoleerde deuren helpen warmteverlies te verminderen en zorgen voor een efficiënter energiegebruik. Hierdoor wordt het energieverbruik van verwarming of koeling in het gebouw verminderd, wat resulteert in lagere energiekosten en een kleinere ecologische impact.

Energiezuinige opties

De meeste overheaddeuren zijn voorzien van een electromotor, die in de basis al energiezuinig is. Bovendien wordt de motor niet continu gebruikt, dus qua elektriciteit valt er weinig te besparen op de deur an sich. Wel kan er op elektriciteit bespaard worden door te kiezen voor vensters of glazen panelen in de deur. Zo is er minder verlichting nodig in de ruimte. Ook een loopdeur kan helpen energie besparen, omdat niet de gehele deur geopend hoeft te worden als er een persoon naar binnen of buiten moet.

Onderhoud en levensduur

Een duurzame overheaddeur vereist regelmatig onderhoud en heeft een lange levensduur. Door regelmatig onderhoud te plegen, kunnen problemen vroegtijdig worden opgespoord en opgelost, waardoor de levensduur van de deur wordt verlengd. Daarnaast kan het vervangen van beschadigde onderdelen in plaats van de hele deur te vervangen, ook bijdragen aan de duurzaamheid.

Recycling en hergebruik

Bij de vervanging van een overheaddeur is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden voor recycling en hergebruik van de oude deur en de bijbehorende componenten. Sommige typen deuren, zoals de Compact deur van Rolflex, hebben weinig bouwkundige aanpassingen en geen speciaal installatieframe nodig en kunnen gemakkelijk worden verplaatst naar een andere plek.

Veel materialen kunnen gerecycled worden, zoals staal en aluminium, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd. Door te kiezen voor een leverancier die actief is in het recyclen van materialen, kan bijgedragen worden aan een circulaire economie.

Het is duidelijk dat overheaddeuren steeds duurzamer worden dankzij innovaties in materialen, isolatie, energie-efficiëntie en recycling. Bij het kiezen van een overheaddeur is het raadzaam om te letten op de duurzaamheidsaspecten en te kiezen voor een deur die past bij jouw milieubewuste waarden. Op deze manier draag je bij aan een groenere en duurzamere toekomst.

Overweegt u een duurzame overheaddeur te kopen? Kijk eens naar de Compact deur van Rolflex. Deze is onderhoudsarm dankzij het systeem zonder balansveren en is bijna vrijstaand te monteren waardoor deze ook geschikt is om op een andere plek opnieuw te gebruiken. Deze deur wordt zelfs gebruikt in tijdelijke gebouwen zoals in strandtenten en bij grotere evenementen. Kijk op www.rolflex.com

Gerelateerde artikelen

Back to top button